Софийски градски съд отхвърли предявения от Софийска градска прокуратура иск за

...
Софийски градски съд отхвърли предявения от Софийска градска прокуратура иск за
Коментари Харесай

Съдът не даде на прокуратурата да закрие партия "Възраждане"

Софийски градски съд отхвърли предявения от Софийска градска прокуратура иск за разформироване на политическа партия „ Възраждане “, оповестяват от съда и пускат

През юли м.г. държавното обвинение внесе искова молба в съда за изтриване на политическа партия " Възраждане " с водач Костадин Костадинов. Прокуратурата изиска и нейното разформироване. Държавното обвиняване разгласи, че се е задействала по сигнал, който е получила на 4 юни. Последвала инспекция, която установила множество нарушавания, свързани с регистрацията на Политическа партия " Възраждане ", твърдеше прокуратурата. 

Такива били обявление на погрешни данни за наличието на минимум 500 жители с изборни права на Учредителното заседание на партията, регистриране като учредители на 86 души, които към датата на Учредителното заседание са били в чужбина. Прокуратурата твърдеше и, че 108 от лицата, чиито имена попадат върху заявления като учредители (общо 580 броя), са декларирали, че подписите в описите не са техни. 87 лица са декларирали, че не са подписвали Декларация за самостоятелно участие по Закона за политическите партии. Други 120 лица са декларирали, че въобще не са участвали на Учредително заседание, а двама от подписалите в действителност са умряли месеци преди Учредителното заседание, пишеше в желае на прокуратурата. 

Ръководството на партията твърдеше, че всичко с регистрацията е наред, с което в този момент се съгласява и Софийски градски съд. Съдът твърди, че законодателят ясно е определил, че публичната потребност не постанова разформироване на политическата партия, в чиято активност не се откриват нарушавания на закона или Конституцията, при вероятно следващо установяване на нарушавания при учредяването й. Напротив, публичният интерес и обществото в изискванията на либерален плурализъм, постановат определяне на избрана сигурност в политическия живот и позволените от закона и по планувания ред /чрез регистриране в съответния регистър/ на участниците в него, написа Софийски градски съд и прибавя, че " заради това  законодателят цели да разпусне и прекрати само онези политически партии, които при активното си присъединяване в политическия живот, нарушават императивните правила на ЗПП ".

Решението на Софийски градски съд не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен период от връчването му.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР